Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
270468
Sted- og lokalitetsnummer
180110-62
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj i fredet skel.

Undersøgelseshistorie

2009
Museal rekognoscering - Holstebro MuseumGravhøj liggende i skel mellem tre marker for enden af fredet dige. Var på de høje målebordsblade. Lidt aflang af form ca. 7x6 m. I sydlige ende en mindre kile gravet ind i højen. Mod nordvest skarp kant ud mod mark, hvilket er sket som følge af dyrkning. Mod nord ses en ældre mindre afgravning af højen. Græsklædt med tjørn på toppen og krat i bunden. Muligvis er denne høj og f27040003 forvekslet ved tidligere tilsyn, så det faktisk er f90420009, der er f27040003. Se nævnte højs tekst. Det var svært at tage ordenlige fotografier af højen pga. krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links