Faktaboks

Kommune
Halsnæs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
27273
Sted- og lokalitetsnummer
010503-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 2727-3, 2. Høj, "Møllehøj" ca. 3 x 25 m. Afgravet i siderne med tilgroede skrænter. Kratbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Møllehøi", afgraven i de 2 Sider. Bevoksning: 1988: Græs og Løvkrat
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Møllehøj", ca. 3 x 25 m.. Afgravet i Siderne med tilgroede Skrænter. Kratbevokset i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorTresidet højrest med stejle sider og flad top. Bevokset med unge og halvgamle løvtræer af karakter som svært gennemtrængeligt krat. Højsiderne næsten nøgne under krattet. Topfladen i græs og urter. Beliggende højt i terrænet på dyrket mark. Flot udsigt, især mod N. Bør saneres i form af fjernelse af det meste af bevoksningen. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig, men et besøg værd p.gr.a. udsigten. Ikke offentligt tilgængelg, men dyrkningsskel fører tæt forbi fra plantagen i Ø. Knapt nok synlig fra offentlig vej i NØ. Bevoksning: 1988: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links