Faktaboks

Kommune
Høje-Taastrup Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312818
Sted- og lokalitetsnummer
020401-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Maglehøj", 3,50 x 18 m; flad top; overfladen ujævn efter gange; delvis træbevokset. Flade afgravninger i øst og vest.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMaglehøi, en stor Høi, affladet i Toppen og saaledes omdannet, at Opmaaling er uden Nytte.
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Maglehøj", 3 1/2 x 18 m, flad Top, Overfladen ujævn efter Gange, delvis træbevokset. Flade afgravninger i Øst og Vest.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjmål ca. 20x20x3,5 m, noget kantet grundplan, ret flad top. Mod SV i kanten af toppen en gemmel rævegrav med vanderosion af siden, der dog er ved at gro til. Højen omgivet af store træer og løvkrat og bevokset med brændenælder, skærmplanter m.m. i en lille lund, der også vokser i en gammel mergelgrav ca 50 m N for højen. Omtrent 50 m mod S offentlig vej ved idrætsanlæg - ingen offentlig adgang. Ligger på moræneflade med vidt udsyn også til andre oldtidsminder. ** Seværdighedsforklaring ** Beliggenhed med vidt udsyn - også til andre oldtidsminder.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links