70 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322135
Sted- og lokalitetsnummer
030104-32
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Maglehøj, 2,5 x 17 m. Græsklædt i ager. Sydlige side bort- ført. Højfod overpløjet. Tilgroet hul i top.

Undersøgelseshistorie

1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Maglehøj" velbevaret. Stenkreds sporet. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Maglehøj" Høj. 2,5 x 17 m. Græsklædt i Ager. Sydlige Side bortkørt. Højfod overpløjet. Tilgroet Hul i Top.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Maglehøj", 3,8 x 17,0 x 14,0 m. Større høj beliggende på højdepunkt nær landevej. Den S-lige del af højen bortgravet. Nedgravning i toppen. 2 randsten ses mod NV. Der er pløjet så nær på højen, at denne står på en ca. 25 cm. bar sokkel. Nedskridning af højfylden begyndt. Skaden særlig alvorlig mod Ø, V og N. Pløjes der tættere på i NV, falder randstenene ned. Mod S er smidt mindre bunker af marksten på højen. Når skaden ikke blev påtalt på stedet, skyldes det, at ejeren var lidt svær at "råbe op". ** Seværdighedsforklaring ** Pæn stor høj, der tydeligt ses fra Kalundborg-Slagelse landevejen. Højen lidt vanskelig tilgængelig, men har en fin landskabelig virkning. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links