Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
320836
Sted- og lokalitetsnummer
170601-18
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4,5 x 28 m. Skeldige af graner over toppen. Nedgravning i toppen. Nu tilgroet. Grøft i Ø-V-lig retning, ca. 1,5 m bred og 8 m lang, findes umid- delbart syd for skeldiget og langs dette, fortsættende til højfoden i Ø. Også denne nu tilgroet. Foden afgravet i S og i gl. tid. Overpløjet i både N og S. Græsgroet i ager. Matr.nr. 4a, Refsgårde: Høj i skel til matr.nr. 6c af Vork.

Undersøgelseshistorie

1907
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 4.8 x 28 M. I Toppen en Nedgravning, 1.5 x 8.0 M., tilgroet. Her en Grøft i Ø-V., fortsat til Højfoden langs med og syd for et Skeldige over hele Højen, som danner Byskel. Mod NV. et større Brud. Højfoden mod N. og S. afpløjet. Lynggroet i Ager. [Sb.] 10-18 kaldes "Mangehøje".
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSkelhøj. 4,5 x 28 m. Skeldige af graner over toppen. Nedgravning i toppen nu tilgroet. Grøft i ø-v-lig retning, ca. 1,5 m bred og 8 m lang, findes umiddelbart syd for skeldiget og langs dette, fortsættende til højfoden i ø. Også denne nu tilgroet. Foden afgravet i s og i gammel tid overpløjet i både n og s. Græsgroet i ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links