Faktaboks

Kommune
Hørsholm Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
283067
Sted- og lokalitetsnummer
010410-112
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højfragment. Halvdelen af en gravhøj. Diameter 11 m, højde 1 m, max. bredde ca. 5 m. Beliggende i grønt område til boligkompleks på kanten af stejl skrå- ning ned mod Øresund.

Undersøgelseshistorie

1983
Planlagt byggeri/anlæg - Rigsantikvarens Arkæologiske Sekretariat
1983
Museal prøvegravning - Rigsantikvarens Arkæologiske Sekretariat
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHØJFRAGMENT. Halvdelen af en gravhøj. Diameter 11 m, højde 1 m, max. bredde ca. 5 m. Beliggende i grønt område til boligkompleks på kanten af stejl skråning ned mod Øresund.
1986
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorNy høj. Rest af høj, hvoraf størsteparten i gammel tid er styrtet ned af kystskrænten i Ø. Tilbage står en NS-vendt rest med stejl østside og jævnt skrånende V-side. Tværmål: N-S: 9 m. Ø-V: 4 m. Højde: 1 m. Bevokset med 2 gamle bøge. Iøvrigt græs. Nedslidt fodsti i brinken op mod højrestens Ø-side. Beliggende i rest af bøgeskov på plateau over gammel kystskrænt. Bygninger (Mikkelborg Park) mod V. Ligger 6 m. NØ for 2830:45. Ikke afsat på berejserkort, da byggeriet har sløret fixpunkterne for en visuel afsætning. Korrekt afsætning forudsætter brug af instrumenter. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Offentligt tilgængelig. Parkeringsmulighed på boligkompleksets P-plads. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
2003
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links