Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
411020
Sted- og lokalitetsnummer
220203-135
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Skovby, art. 23, kortbl. 3, parcel 40. Høj, 3 m (fra nordøst) x 28 m (nordøst - sydvest) - 21 m (nordvest - sydøst). Højen har sin største højde og største bredde mod sydvest, medens den mod nordøst er både lavere og smallere, som en noget uregelmæssig udløber. Sna- rest er der tale om en tilbygning til en oprindelig rundhøj. Den sydøstre langside er mod nordøst fladt indsunken. Flad sænkning ned ad siden nordvest for toppen og i ryggen nord for toppen. Langs foden i øst-nordøst 6 over hovedstore sten med en gennemsnitlig afstand mellem stenene på godt 0,5 m. (Højens karakter af oldtidsmindesmærke er usikker og kan næppe afgøres uden gravning. Til støtte for antagelsen tjener de 6 sten ved foden i øst-nordøst, der dog kan være tilført. Undladelse af fredning synes utilrådelig, da det i givet fald er det største mindesmærke i gruppen).

Undersøgelseshistorie

1921
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTvivlsomt Mindesmærke. Det synes at være en Langhøj i Nø-Sv., 30 m l., 21 m br., i Nø. 1,4, i Sv 2,2 m h. I Midten en stor, flad Sænkning, mod N., samt mod Nv. mindre Sænkninger. Om Foden mod Nv. er uregelmæssige Sten synlige. Høje Træer.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 m (fra NØ) x 28 m (NØ-SV) - 21 m (NV-SØ). Højen har sin største højde og største bredde mod SV, medens den mod NØ er både lavere og smallere, som en noget uregelmæssig udløber. Snarest er der tale om en tilbygning til en oprindelig rundhøj. Den SØ-re langside er mod NØ fladt indsunken. Flad sænkning ned ad siden NV for toppen og i ryggen N for toppen. Langs foden i ØNØ 6 over hovedstore sten med en gennemsnitlig afstand mellem stenene på godt 0,50 m. (Højens karakter af oldtidsmindesmærke er usikker og kan næppe afgøres uden gravning. Til støtte for antagelsen tjener de 6 sten ved foden i ØNØ, der dog kan være tilført. Undladelse af fredning synes utilrådelig, da det i givet fald er det største mindesmærke i gruppen).
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links