Oversigtsbillede - højen set fra NV
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
370718
Sted- og lokalitetsnummer
200108-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Mojbøl, art.58, kortbl.6, parcel 56/10 Anseelig høj, 3,5 x 21 m. Græsklædt i ager. I det væstenlige velbevaret. Fodkrans af undertiden opstablede sten blottet flere steder i omkredsen. (Maj 1956: Det er påtalt over for ejeren, at højsiden er noget fortrampet af kreaturer. Ejeren lovede at hegne, når der var kreaturer igen).

Undersøgelseshistorie

1926
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høj, 3.25 x 17.50 m. En flad Sænkning i Toppen. Mindre U- jævnheder hist og her paa Siderne. I det hele dog smukt bevaret. Sten af en iøvrigt jorddækket Fodkrans er paa flere Punkter i Højfoden delvis synlige. Græsklædt i Ager.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig høj, 3,5 x 21 m, græsklædt i ager. I det væsentlige velbevaret. Fodkrans af undertiden opstablede sten, blottet flere steder i omkredsen. (Det er påtalt over for ejeren, at højsiden er noget fortrampet af kreaturer. Ejeren lovede at hegne, når der var kreaturer igen. Maj 1956).
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Beskadigelse/hærværk - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links