Højen set fra vest
.
Højen set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
390832a
Sted- og lokalitetsnummer
220304-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 1930, Anton Schmidt, Sandkro. 2/6 1925, Geodætisk Institut - 1 m omkring stenen. Høj, ca. 1,5 x 5 m (nord-syd) - 14 m (øst-vest). Søndre side afgravet og nedpløjet. Centret udgravet til bund. højen fremtræder som en uregelmæssig langhøj, forgravet og nedtrådt af kreaturer. En del sten i og på højoverfladen, dels afrydning, dels fra højfylden. 2 målepunkter for Geodæ- tisk Institut på højeste punkt mod vest, men stærkt undergravede. Sparsomt græsgroet, store dele af højen vegetationsløs i ager.

Undersøgelseshistorie

1920
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,5 m h. Søndre Side afgravet og overpløjet. I Centret bred, militær Gravning til Bund.
1925
Tinglysning - Uspecificeret institution1m omkring stenen fredet af Geod. Inst.
1930
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningNævnsfredet.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 1,5 m x 5 m (N-S) - 14 m (Ø-V). Søndre side afgravet og nedpløjet. Centret udgravet til bund. Højen fremtræder som en uregelmæssig langhøj, forgravet og nedtrådt af kreaturer. En del sten i og på højoverfladen, dels afrydning, dels fra højfylden. 2 målepunkter for GI på højeste punkt mod vest, men stærkt undergravede. Sparsomt græsgroet, store dele af højen vegetationsløs i ager. Højen betragtes som ikke-fredningsværdig af Nationalmuseet, men da Geod. Inst. ønsker at opretholde sin fredning, indstilles højen ikke til frigivelse. (Jr. nr. 957/57: Geod. Inst. ønsker fredningen opretholdt).
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links