Landmålerstokken til markering af 2 -meter bræmmen her afsat i behørig afstand af fortidsminder. Set fra SV
.
Oversigt, set fra V
.
Oversigt set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
171431
Sted- og lokalitetsnummer
140410-66
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 19/4 1882. Købt Høj, 6 x 30 m; den nordlige trediedel afgravet og står med stejlbrink; hul i top; mindre hul i vestsiden. Græs, i ager.

Undersøgelseshistorie

1882
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, kaldet "låddenhøj" på geodætiske kort. N-siden stærkt afgravet, dog snarere med 1/4 end 1/3 som angivet i frednigstext. Gammelt topkrater. Mindre forstyrrelser (antagelig gamle kreaturskader, nu helt tilgroede) i Ø og S-side. M.S. findes ikke. Kan ligge væltet og overgroet i forbindelse med en af de gamle kreaturskader, eller er muligvis aldrig opsat på denne høj *). Med § 53 i hånden kunne man nok påpege forskellige grus- og stenbunker, kasserede vogne samt vistnok også nybyggeri ved gården. Intet af dette har dog nogen væsentlig eller varig indflydelse på højene som visuelt landskabselement. Gårdejeren afventer afgørelse fra fr.-nævnsmøde d.18. april d.å. som følge af hans ansøgning om nybyggeri mellem høj nr. 31 og nuværende bygninger. N.B: Umiddelbart SØ for højen en lav "bihøj", ca. 0,6 x 8 m. *) Asterisken på blåt kort v. denne høj angiver formentlig ikke (som asterisker ved 4 andre høje i gruppen). M.S. men sag 1108/62. ** Seværdighedsforklaring ** Trods afgravning en stor, flot høj, der indgår i en seværdig højgruppe. Bevoksning: 1990: Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumAnselig, græsklædt høj i velbeliggende højgruppe.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links