Faktaboks

Kommune
Solrød Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
332813
Sted- og lokalitetsnummer
020510-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 3 x 15 m. Meget uregelmæssig og ødelagt. Gamle, til- groede gravninger. I sydsiden indbygget lille ishus (bruges ikke mere). Sydfoden afpløjet. Nordfoden aftaget af vejanlæg. Græsklædt i ager. Konstateret fjernet 1987 (M.B.).

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Gravhøj, stærkt beskadiget ved Gravninger.
1934
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGræsbevokset Høj, 3,00 x 15 m. Meget ødelagt af uregelmæssige af gamle nu græstilgroede Gravninger. I Sydsiden er indbygget et lille Ishus .
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 3 x 15 m. Meget uregelmæssig og ødelagt. Gamle tilgroede Gravninger. I Sydsiden indbygget lille Ishus (bruges ikke mere). Sydfoden afpløjet. N.-Foden aftaget af Vejanlæg. Græskl. i Ager.
1955
Sløjfet ved land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen frigives til sløjfning.
1988
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er fjernet.
1988
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,S

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links