Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
320825
Sted- og lokalitetsnummer
170601-214
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 24 m. Hul i top: 5 m i tværmål, 1 m dybt, nu tilgroet. Rævegrave i SSV, V og N. Iøvrigt velbevaret. Lyng og dværgfyr i ager.

Undersøgelseshistorie

1907
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.0 x 22 M. I Toppen et Hul, 5 M. i Tværmaal, 1 M. dybt tilgroet, med Udgang til Højfoden i Ø. Ringgrøft efter optagen Stenkrans. Lynggroet i Græsmark.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2,5 m. x 24 m. Hul i top: 5 m. i tværmål, 1 m. dybt, nu tilgroet. Rævegrave i ssv, v og n. Iøvrigt velbevaret. Lyng og dværgfyr i ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links