oversigt, set fra SV
.
oversigt, set fra øst
.
5132
.

Faktaboks

Kommune
Ringsted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35261
Sted- og lokalitetsnummer
040211-1
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Forstyrret dysse. 9 store sten i uorden liggende på en høj- ning ca. 0,5 x 8 m. Stenene er antagelig randsten til rund- dysse. Kammer kunne ikke iagttages. Græsklædt med lidt busk- vækst. I ager. Fredningsværdig med forbehold.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa det højeste Punkt paa Lodden er en forstyrret Stendysse. 16 store Stene ligge uden kjendelig Orden. Bevoksning: 1983: Græs
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidForstyrret Dysse. 9 store Sten i Uorden liggende paa en Højning ca. 0.5 x 8 m. Stenene er antagelig Randsten til Runddysse. Kammer kunde ikke iagttages. Græsklædt med lidt Buskvækst. I Ager. - Fredningsværdig med Forbehold.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDysse i høj. Måler 0,5 x 8,0 x 7,0 m. Forstyrret i ældre tid. Største diam. i Ø-V. 8 op til 1,3 m. store sten, hvoraf de 4 ligger i østre højfod, mens de øvrige ligger spredt langs højfoden - synes at være sandsten. I højens centrum en lav fordybning. Spredt over højen ligger en del mindre sten (ikke nyligt anbragte marksten). Ligger i ager, 15-20 m. fra offentlig vej. Ejeroplysning på skema. Bevoksning: 1983: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links