oversigt, set fra vest
.
oversigt, set fra SSØ
.
oversigt, set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
282643
Sted- og lokalitetsnummer
010201-211
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca 2,5 x 17 m. Overfladen beskadiget af gamle rævegrave. Træ i skov.

Undersøgelseshistorie

1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 2,5 x 17 m. Overfladen beskadiget af gamle Rævegrave. Træbevokset i Skov.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidN.V. for Horsemose, Ø. f. Hyrehøj, i skoven muligvis en høj, opr. ret anselig, nu med dybt skaar igennem efter gravning.
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLille høj helt dækket af grantræer. Det tætte nåledække på overfladen vanskeliggør sondring mellem højfod og den underliggende moræneknold. Røverkrater i top. Forgravede sider. Gl. Ulovlig beplantning på højen af nåletræer + rundt omkring. Beplantning fjernes, huller fyldes ud. 8.12.89. Gran, 35-40 år på og omkring høj. Påtales kun i generelle vendinger. Mål: 2x22x22 m. Bevoksning: 1982: Nålekrat/-træer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links