Oversigt - Set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
533345
Sted- og lokalitetsnummer
060303-237
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,9 x 10 m. I toppen et stort, lavt krater på 4 (N-S) x 5 m i diam., i hvilket ses flere op til meterstore sandstensheller. Desuden indgravning fra SV.

Undersøgelseshistorie

1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorIkke fredet høj. 0,9 x 10,5 x 10 m. Hele toppen er ét stort, lavt krater, i hvilket ses liggende flere sandstensheller op til ca. meterstore - mulige rester af et urnegemme. Højfylden udgøres af sand. På skrånende terræn, højden derfor 0,5-1,4 m. Er afsat på opmåling fra febr. 1977 men under det fejlagtige undernummer: 14, og (som korrekt hvis det HAVDE været nr.14) med bauta-signatur. 3-12-1987: Gammelt stød i den NØ flade. Indgravning på SV. Græs -og lyngklædt med enkelte birke. Bes. sammen med Clemme: Nej bauta nr. 14 ligger hvor den skal efter m.b. Dette er ikke en tinglyst høj. ** Seværdighedsforklaring ** Seværdig i samspil med øvrige fortidsminder i området. Også meget smukt beliggende på udyrket løkke med græs, lyng, birk og gl. fyr. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterRundhøj
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links