Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
160365g
Sted- og lokalitetsnummer
110613-170
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

På Ydby Hede i Sydthy findes en af landets største samlinger af gravhøje. "Oldtidskirkegården" kaldes den af samme grund. Der har oprindelig været omkring 50 gravhøje på det højtliggende plateau, og langt de fleste er bevaret. Nogle af højene er ganske lave, under 1 meter i højden, mens andre er helt op til 5 meter høje. Det er kun et par af højene, der er udgravet. Heri fandt man grave fra den periode af bondestenalderen, som kaldes enkeltgravskultur. De større høje stammer dog uden tvivl fra bronzealderen. Den centrale del af hedeområdet med 32 gravhøje, blev i 1915 købt til fredning af en kreds af lokale folk. Imellem højene kan man se bevarede hjulspor, der formentlig er lige så gamle som højene selv

Original fredningstekst

Tingl.: 13/1 1916. Boelsmand P.K. Morsing og Gdr. Hans Sloth, Svejgård Afmærkn.: 8 MS, som står ved arealets grænser (Oldtidskirkegården) Høj, 5,1 x 28 m. Småskred især i sydside. Mindre, flad af- gravning ved vestfod. Smuk. NB. Oldtidskirkegården. Ydby, matr.nr. 46e: Høj i skel til matr.nr. 46d af Ydby.

Undersøgelseshistorie

1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1916
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Gl. afgravning (evt. kreaturskade) i V-side, står nu med en mindre 30-40 cm. høj, delvis ubevokset skrænt. Højen stærkt beskadiget af færdsel. Uregelmæssige stier fører op ad højens SV-, S- og SØ-lige sider til top. Stisystemerne har skåret sig ind i højsiden og er uden bevoksning. Værst er højens SV-side, hvor der går en op til 1 m. bred og 0,6 m. dyb kløft fra top til højfod. På top af høj et 4 x 4 m., ca. 20 cm. dybt, indhulet plateau uden vegetation. ** Seværdighedsforklaring ** Del af højfelt på Ydby Hede. Bevoksning: 1980: Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Mos- og lyngklædt i hede, ekstensivt afgræsset af får.
2014
Fortidsminde af national betydning - KulturstyrelsenNy skiltning på lokaliteten i forbindelse med projekt Danmarks Oldtid i Landskabet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links