Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
24032
Sted- og lokalitetsnummer
180401-46
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 29/8 1900. Sognefoged Peder Andersen. Diplom Afmærkn.: MS 1935, M. Mackeprang. Høj, 2,5 x 17 m; i midten stor, gammel, dyb, tilgroet ud- gravning. Lynggroet i hede.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1900
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1934
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 2,5 x 18,0 x 17,0 m., lidt flad (gl. beskr. store hul fyldt op). Lidt ujævne sider, ellers flot. Der pløjes lidt tæt mod V - ikke nok til henvendelse. SV for højen - 8 m. fra fod - gammel tyskergravning. Fantastisk udsigt mod V og SV. Højen selv er bare stor. Foto 003/2 fra SV. M.h.t. adgang er det sådan, at der er adgang til højen fra det delvist udyrkede areal Ø for højen, så man kan altså komme der (skønt få formentlig benytter sig af muligheden), men der er ikke i øjeblikket sti dertil. Amtsfr.kt. har planer om udbygning af stisystem i området og har aftale om off. adgang ad stien i S-kanten af plantagen. Bevoksning: 1986: Lyng
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links