Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
442671
Sted- og lokalitetsnummer
070102-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 0,6 x 10 m. 1/3 af højen i ØSØ ødelagt af dige. Et par randsten i N. I gammel frodig bøgeskov

Undersøgelseshistorie

1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 0.60 (fra nø.) x 10-11 m. Mod v. ganske udflydende konturer. Knap halvdelen mod sø. bortskåret subs. dækket af skeldige. Bevokset med bøg, i skov. Kunde evt. frigives, foreslås dog fredet beliggende som den er i statsskov.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Måler 0,6 x 10,0 x 10,0 m. Delvis ødelagt af dige. Noget udflydende. Trykt på skovkort. Gammelt skovdige. Bevoksning: 1981: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fortidsmindet er svært erkendeligt i landskabet. Bevokset med bøg. Skærs på sydøst siden af et dige og en grøft. 1 randsten mod nord. Bunddække: Skovbund.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links