Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
442641
Sted- og lokalitetsnummer
070102-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 0,9 x 13 m. 2 randsten synlige i Ø-siden. Græsklædt i gammel bøgeskov.

Undersøgelseshistorie

1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGruppe [sb.3A-3L] af ganske lave Smaahøje. Dette parti er for tiden dækket af tæt, næsten uigennemtrængelig Ungskov, der gør det umuligt nærmere at bestemme Højenes Antal og de enkeltes Størrelse og Form. De er paa vedføjede Detailplan afsat efter Skovreguleringskortet. Bevoksning: 1981: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 0.70 (fra s)- 0.95 (fra n) x 13 m. En randsten er synlig mod s, en mod sv og en mod vnv. Af en indre fodkrans er en sten synlig mod nø, en mod sv og en mod vsv. Et gammelt vejspor fører op over højen. Beplantet med bøg, i skov.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. En randsten synlig mod S, en mod SV, en mod V. 3 andre sten synlige. Vejspor op over højen. Statsskoven adviseret. Bevoksning: 1981: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Helt overgroet med mindre bøg. Bunddække: Skovbund.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links