Oversigtsfoto sf NØ
.
Oversigtsfoto sf V
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
270562
Sted- og lokalitetsnummer
180317-76
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 27 m. Græsbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Beskadigelse/hærværk - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 2,2 x 30,0 x 27,0 m. I top stor nedgravning Ø/V, ca. 5 x 10 m., ujævn bund, men op til en god meter dyb med udløb mod N. Flere større og mindre gravninger i siderne. Alt gamle skader (fra før nuv. ejers tid, mere end 20 år gl.). Op til S-fod plantning med rødgran, 10-15 år gl. Ejers læplantningskons. har ansøgning inde om disp. for læplantning V for højen. Den bør gives, da hegnet vil erstatte 2 gamle hegn. M.h.t. granplantning S for højen: Opr. plantet som juletræer. Aftaltes, at træerne fældes efterhånden og de sidste er væk om ca. 10 år. Højen burde ryddes for væltede træer og hullerne evt. fyldes, da højen er ganske flot og ligger smukt (men utilgængeligt) ud til Skjernå-dalen. P: Ca. 500 m. til vej og P-mulighed. "Bevoksning" (Andet): Gyvel. Bevoksning: 1983: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links