sten på sydlige højside, set fra NV
.
oversigt, set fra NNØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292418
Sted- og lokalitetsnummer
030402-126
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 30 m. I toppen en stor sænkning fra den ene side til den anden. Heri en dynge store sten, opkastet under den ud- gravning, det har lavet sænkningen. NMI: (Ejeren fortalte, at udgravningen aldrig blev ført til ende, da man stødte på så mange sten. Graven er såle- des nok urørt). Bevokset med græs og buske. I ager.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMeget højt, Ø. for Gaarden ligger den såkaldte "Partes Høj" eller Troldebakke [Partes = Paradis -navnet skyldes udsigten]. Der er gravet en stor Grøft ned fra oven, hvorved Højen ses meget stenfyldt. Om fund vides Intet. [se endv. sb 261]. Bevoksning: 1983: Græs og Løvkrat
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 x 30 m. I Toppen en stor Sænkning fra den ene Side til den anden. Heri ses en Dynge mest meget store Sten, opkastet under den Udgravning, der har lavet Sænkningen. (Ejeren fortalte, at Udgravningen aldrig blev ført til Ende, da man stødte paa saa mange Sten. Graven er saaledes nok urørt.) Bevoxet meed Græs og Buske. I Ager.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, "Troldbakke", 2 x 25 m. I toppen en stor gammel nedgravning, heri ligger en bunke store sten (ryddet stenkiste ?). Højen og den tilgrænsende mark afgræsses p.t. af heste, der imidlertid ikke har skadet overfladen, og som holder opvæksten nede. Bevoksning: 1983: Græs og Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links