Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
350522
Sted- og lokalitetsnummer
190205-55
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 24 m. I foden mod SØ en dyb uregelmæssig, nu tilgroet gravning. Beplantet med gyvel og buske samt græs i have.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOverpløiet men synes ikke udgravet. Tværmaal 84 Fod [ulæseligt], flad Mark.
1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 M. h. 24 M. i Tværm. I Fod mod S. en dyb, firkantet, utilgroet Kulegravning. Lyng- og Græsgroet, i Ager. Ved Gravning i Højtoppen fundet en Stenøxe med Skafthul.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 24 m. I foden mod sydøst en dyb, uregelmæssig, nu tilgroet, gravning. Bevokset med gyvel og buske samt græs i have.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links