Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
3108121
Sted- og lokalitetsnummer
170908-540
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3108:121 Gravhøj. 15 m nord-syd, 13 m øst-vest og 1 m høj.

Undersøgelseshistorie

2008
Museal rekognoscering - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet er ikke registreret / har intet fredningsnummer.Er ca. 1m højt, gl plantefurer over højtop.
2012
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerGravhøj, 1 meter høj og 15 m NS og 13 m ØV. Højen har 8 NS-gående plantefurer af ca. 30 cm dybde gående hen over højtoppen med ca. 1 meters mellemrum. I nordfoden findes en 1m lang (ØV) og 60 cm bred nedgravning. -Kan muligvis være en gammel kartoffelkule. Der blev gravet et 20x35 cm bredt og 70 cm dybt hul 1 meter syd for den gamle nedgravning i nordsiden. Nedgravningen lagdes således at den ene halvdel gik i en gammel plantefure. Det virkede ikke til at planetfuren gik ret meget længere ned end den gamle muldhorisont. De øverste 35 cm bestod af muld, og herefter kom der nogle vandrette lag af 5 cm tykkelse, der vekslede mellem gulbrunt sand og gråbrunt muld. Disse formodes at være dele af højens konstruktion. På de ældste ortofotos der kunne lokaliseres (1964-66) ligger fortidsmindet i skov. Højen er let udpløjet grundet de gamle plantefurer, og har en affladet runding. Den kan godt tidligere have været overpløjet, men det er i så fald før 60'ernes industrialisering af landbruget. Hvis man ser bort fra plantefurerne virker højen rimeligt velbevaret, og indeholder stadigvæk mulige konstruktionsspor i højfylden. Højfoden er dog ikke så tydelig.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links