7662 ovesigt
.

Faktaboks

Kommune
Køge Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
34273
Sted- og lokalitetsnummer
020111-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Rishøj". Høj, stejlt afgr. rundt om. Den tilbagev. Rest er i ØV 16 m, i NS 8 m. Højde 3 m. Buskads på toppen.

Undersøgelseshistorie

1901
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Rishøi" oprindelig en større rund Høi, som nu er afgravet og omdannet til Udsigtshøi. Den tilbageværende Rest er i Øst og Vest 16 Meter, i Nord til Syd 8 Meter. Høiden er 3 Meter - Midt paa og om Høien er lavet en Terrasse. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Rishøj", Høj, stejlt afgravet rundt om. Den tilbagev. Rest er i ØV 16 m., i NS 8 m. Højde 3 m. Buskads paa Toppen.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRishøj. Højrest, mål ca 3x16x8 m med Ø-V'lig længderetning. Højen har ret stejle sider og der er pløjet tæt på højfod mod SV, der ligger desuden lidt affald på højtoppen. Ca 15 m mod SV en mergelgrav?, nu ved at blive tildækket - ikke påtalt. Den ligger ca 200 m fra offentlig vej, højt i terræn med vidt udsyn. ** Seværdighedsforklaring ** Højrest placeret højt i terræn med vidt udsyn, også til andre høje. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links