Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
31243
Sted- og lokalitetsnummer
030713-18
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 20/9 1887, skænket til fredning af administrations- kommissionen for baroniet Løvenborg; fredningen til- trådt af fæsteren, Maren Olsdatter, enke efter gård- mand Niels Jensen. Rishøj, 4 x 18 m. Lidt af nordfoden bortgravet.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn fredlyst Høi. Bevoksning: 1983: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Rishøj", 4 x 18 m., lidt af Nordfoden bortgravet.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Rishøj". Rundet og ret hvælvet høj, mål 4 x 18 m. Mod SV er der i højsiden lagt flade sten (af ældre og nyere dato) til en "trappe", ikke gravet ret meget ned, (lagt i nedslidt sti) og mod S er der en mindre indgravning i højfod, hvor der står en bænk (ser ud til at være et gammelt anlæg). Der var lidt affald på højen. Jeg bad ejer (+havemand) fjerne affald og nævnte det ulovlige i placering af bænk og anlæg af "trappe"/trædesten. Da stenene måske kan skåne højsiden for slid, har jeg ikke bedt om at få dem fjernet, højen er ellers meget velholdt. Højen er ret indeklemt af bebyggelse + tankstation, hvor der er flere anlæg udenfor 100 m zonen. ** Seværdighedsforklaring ** Ret stor, velbevaret høj, i privat have. Bevoksning: 1983: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Museal restaurering - Museum SydøstdanmarkMuseal reetablering.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links