4921, oversigt set fra N
.
4920, oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
280411
Sted- og lokalitetsnummer
180607-51
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Rosendal og Vinding. Tingl.: 3/11 1904, gdr. Christen Christensen. Diplom. Høj, 2,5 x 17,5 m. Lyng i plantage. Uskadt.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1904
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,7 x 18,0 x 17,0 m. Velformet, i top og NØ-side gamle rævegrave. Meget tilgroet med fyrrebuske. Højen og de nærmeste omgivelser burde ryddes for den helt vildtvoksende bevoksning. Kan ikke fotograferes p.g.a. bevoksning. Ejeren, som er skovtekniker, har selv tænkt sig at soignere skovstykket og vil i den forbindelse også rydde højene og deres omgivelser for bevoksning af nåletræer, men lade de få mindre løvtræer stå. En ganske tilfredsstillende løsning. Han har kun haft området siden marts. Ejeroplysning på skema. ** Seværdighedsforklaring ** Højene fortjener måske nok 2 stjerner, men det er vanskeligt at se for øjeblikket, hvor det hele ser lidt "sølle" ud. Bevoksning: 1980: Lyng og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links