Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310356
Sted- og lokalitetsnummer
190803-149
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 25 m. Foden afgravet, så grundplanen er kvadratisk. Afsats midt på siden mod nord. Øst- og sydsiden afgravet til en højde af 1,5 - 2 m. Matr.nr. 16a: Høj i skel til matr.nr. 14a, Hornelund.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi. 50' i Tv., c 6' høi. Omdannet til Lysthøi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3.25 M. høj, nu firkantet afskaaren med Dige om og indvendig beplantet, udenfor Diget er Højen udpløjet, den oprindelige Diam. har antagelig været c 25 M. Indenfor Indhegningen er den østre og søndre Del afgravet til en Højde af 1.50-2 M. Græsgroet i Ager. I sin Tid har en Tater, en Kedelflikker, Abraham, boet i Højen, en ældre Mand huskede ham endnu fra sin Drengetid.Svarer til Madsens nr. 99.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 3 x 25 m. Foden afgraven så grundplanen en [er] kvadratisk. Afsats midt på siden mod N. Ø- og S-siden afgravet til en højde af 1,5 - 2 m.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links