højen set fra SV
.
højen set fra NV
.
oversigt, set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
382310
Sted- og lokalitetsnummer
040406-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lav høj, 16 x 2 m; mindre gravning fra øst. Træbevokset.

Undersøgelseshistorie

1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLav Høj, 16 x 2 m., mindre Gravning fra Øst. Træbevokset.
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Den måler ca. 2,3 x 18 x 18 m med en lidt diffus fod. Den NØ'lige side er bortgravet i et ældre, større, halvmåneformet brud, mål ca. 6 m langt og ind til højtoppen, der er ret flad. Højoverfladen er en smule ujævn med en lidt eroderet side mod S, der er mosgroet / uden vegetation. Bevokset med ældre løvtræer, og der findes 1 større stub på V-siden. Omtrent 4 m mod V findes 1 større sten. Den findes ca. 100 m fra skovvej og 750 m fra landevej. Ejer : 3823-21. ** Seværdighedsforklaring ** Middelstor høj (centralgrav kan være intakt) i skov. Bevoksning: 1984: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links