Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
40081
Sted- og lokalitetsnummer
220304-51
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lille, i siderne stærkt afgravet høj, 9 m i diameter, 1 m høj. Hele det indre bortgravet, så kun en ringvold er tilbage. Tidl. C-høj, konstateret slæjfet 17.11. 1989/BP.

Undersøgelseshistorie

1920
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,7 m h. Udgravet ved et 5 m br. Tophul, endnu omtr. til Bund.
1954
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen frigivet efter ønske. Den beskrives som "en lille, i siderne stærkt afgravet Høj, 9m i Diam.,1m høj, hele det Indre er bortgravet, saa der kun er en Ringvold tilbage."
1954
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Aflysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1x9m. Topsænkning fra Ø., ca. 3m bred, omtrent til bund. I S. en 0,50m høj og 0,20-0,25m bred, på højkant stående sten. I ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links