oversigt, set fra SØ
.
oversigt, set fra nord
.
oversigt, set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
27251
Sted- og lokalitetsnummer
030410-51
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj "Rumpehøj" 1,7 x 28 m. Toppen afgravet men tilgroet. Siderne iøvrigt noget ujævne. Bevokset med græs og fyrre- træer.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Rumpehøi"- en temmelig stor lyngbegroet Høj, liggende paa den saakaldte Rumpelyng paa Øretangen. Bevoksning: 1983: Løvtræer og Nålekrat/-træer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Rumpehøj" 1,7 x 28 m. Toppen afgravet, men tilgroet. Siderne iøvrigt noget ujævne. Bevoxet med Græs og Fyrretræer.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Rumpehøj" 1,7 x 25 m. Toppen fladt afgravet i gammel tid. Bevoksning: 1983: Løvtræer og Nålekrat/-træer
2009
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links