Faktaboks

Kommune
Hørsholm Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
283039
Sted- og lokalitetsnummer
010410-61
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Overfredningskendelse af 22 marts 1976 vedr. fred- ning af "Rungstedlund". En noget aflang høj, ca. 8 m lang i N-S, 5 - 6 m bred, ca. 2 m høj, affladet top, bevokset med træer og buske. Tilføjelse 1989: Stensat trappe fra sydfod til højtop. På toppen en mindesten for Johs. Ewald (samt bænk og papirkurv).

Undersøgelseshistorie

1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn noget aflang Høj, ca. 8 m l. i N-S, 5-6 m br., ca. 2 m h., affladet Top, bevokset med Træer og Buske.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Rungstedlunds Haves nordligste Hjørne ligger en mellemstor Gravhøj, beskadiget i Toppen og hist og her i Siderne. 1926 anlægges en Jordtrappe fra Højens Fod til dens Top. Højen er afsat baade paa Matrikelkort og Generalstabskort, men ikke seet af Boye.
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Stensat trappe fra S-fod til højtop, hvorpå mindesten for Johs. Ewald samt bænk og papirkurv. Bevokset med 3 gamle bøge på stejle N-side. Tæt løvkrat på S- og V-side, og tilsvarende er på vej på Ø-side. Græsset på topfladen næsten afslidt. N-siden under træerne rå jord. Beliggende i hjørne af gammel løvskov ud mod græsningsareal i N. Flere græsdækkede lysninger i skoven, bl.a. SØ for højen op mod denne. I denne lysning er Karen Blixens grav anlagt, markeret med liggende stenplade. (Ca. 30 m. fra højfod). Bør saneres for skæmmende krat. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdigt som fortidsminde. Litteratur-freaks kan måske have interesse i mindehøj for Johs. Ewald med foranliggende grav for K. Blixen. Tilgængelig via fodsti fra asfaltvej i N. God udsigt mod NØ fra højen. Bevoksning: 1988: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links