oversigt, set fra NØ
.
oversigt, set fra øst
.
oversigt, set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312583
Sted- og lokalitetsnummer
020611-210
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 12 m i diameter, 0,75 m høj.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumLige syd for Hjortespringhus, hvor der nu er indrettet en skovbørnehave, ligger en mindre rundhøj. Højen ligger vest for skovstien og øst for jorddiget ved skovbryn. Højen måler 12 x 12 m og 0,5 - 0,75 m i højden. Da terrænet falder mod vest ser højen højest ud herfra. Højen er bevokset med ege- og bøgetræer samt lidt græs.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links