oversigt, set fra nord
.
oversigt, set fra VSV
.
oversigt, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312584
Sted- og lokalitetsnummer
020611-211
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 20 m i diameter, 1,25 m høj. Uregelmæssig højfod mod SØ.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumI Rye Dyrehave, syd for Hjortespringhus, på den østlige side af skovstien, ligger en flot rundhøj. Højen måler 20 m i diameter og 1,25 m i højden. Højfoden mod SØ er uregelmæssig. Højen er bevokset med store egetræer og græs, hindbær, brændenælder og bøgepur.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links