9583 oversigt
.
9578 oversigt
.
7581
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312533
Sted- og lokalitetsnummer
020605-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 13 x 18 m; 3 m høj; sydsiden stærkt afgravet; den syd- østligste af "Skjoldhøje".

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig, rund Høi paa samme Bakke som foregaaende [sb.9], Diam. 65', Høiden 10', Randen er bortgravet. Bevoksning: 1982: Græs og Løvkrat
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 13 x 18 m, 3 m høj, Sydsiden stærkt afgravet, den sydøstlige af "Skjoldhøje".
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, SØ'lige Skjoldhøje. Aflang høj, mål ca 3x18x13 m, i Ø-V'lig retning, S siden ret afgravet, højoverfladen ujævn, særligt på toppen. Der er anbragt et jagtskur ved højfod mod SØ og løse plader ligger på højsiden, ligeledes en mødding mod N - aftalt med ejer, at det fjernes efter høst. Ingen synlig fredningssten. Der er pløjet lidt for tæt på højen, lidt større afstand fremover. Den ligger ca 200 m fra offentlig vej, højt i terrænet ved en skråning ned mod Ø. (traf ejeren i færd med at høste). Genbesigtigelse 31/12-83. Navn og adresse på ejer. Ejer havde fjernet møddingen og holdt bedre pløjeafstand. Han lovede at fjerne det resterende affald og skuret ved lejlighed, når han havde vognen nede på marken. Bevoksningen var gået ud efter den tørre sommer, han ville gerne plante noget på højen, og jeg sagde, at han kunne plante lidt lyng i ældre rævegrave - ikke andre steder. Og han måtte godt skære vissent buskads, men ikke grave det op. Jeg tror ikke, det er nødvendigt at kontrollere fjernelse af skuret - kan evt. klares pr. tlf. senere. Bevoksning: 1982: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links