Faktaboks

Kommune
Vordingborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
413028
Sted- og lokalitetsnummer
050507-27
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 16 m.

Undersøgelseshistorie

1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2 1/2 x 16 m.
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som måler 2,6 x 16 x 16 m. Heri fra gammel tid en kunstig rævegrav, et cementrør udmunder halvt oppe i højsiden mod nordvest. I høj- toppen et lodret jernrør, 9 cm i diam., der rager ca. 20 cm op over overfladen. Omkring røret en helt frisk tilkastet nedgravning, ca. 1 m n-s, o,75 m ø-v. Herfra er en ca. 40 cm bred grøft ført 4,2 m mod øsø, hvorefter den bøjer mod ønø og fortsætter yderligere 3,5 m. Her udmunder et cementrør. En ældre åbning synes tilstoppet 5,1 m fra jernrøret i forlængelse af grøften mod øsø. På højen ligger der foruden frisk sandjord rester af et cementrør, mursten og lidt sort plastik. Ved den nyetablerede indgang i ønø ligger en stor sten. Der var ingen bevoksning på det nyopgravede sand. Det virkede knap nok som om det havde regnet op det. Bevoksning: 1981: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links