Faktaboks

Kommune
Roskilde Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
312832
Sted- og lokalitetsnummer
020406-12
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 17/8 1931, gdr. H.P. Larsen, Lille Katrinebjerg. Diplom. Afmærkn.: MS 1931, J. Raklev. "Sømhøj", 7 x 35 m; noget afgravet i siderne og stort hul i toppen; overfladen ujævn. Foden afskåret mod øst og vest.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSømhøi, 100' i Diam., 23' høi, noget afgraven i Siderne, en stor Fordybning graven i Toppen. Bevoksning: 1982: Græs og Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Sømhøj", 7 x 35 m, noget afgravet i Siderne og stort Hul i Toppen, Overfladen ujævn. Foden afskaaret mod Ø og V.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSømhøj. Stor høj, lidt kantet afpløjet mål ca 35x35x7 m. Der er spor af ældre afgravninger i siderne og en rektangulær fordybning i toppen, alle af ældre dato. Der er pløjet lidt for tæt på højfoden og i højen er flere rævegange, flere ret store. Højen ligger på en morændbakke ned mod Hove ådal. Højen indgår i en højrække med 3 store høje og fra toppen et vidt udsyn. På mark, ca 100 m fra offentlig vej. Ejer: bor på Ll. Katrinebjerg (gård mod SØ) bad om at pløje 0,5 m fra højen fremover, var indforstået. ** Seværdighedsforklaring ** Stor monumental høj med høj beliggenhed, indgår i højrække. Bevoksning: 1982: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links