Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302522
Sted- og lokalitetsnummer
010202-156
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj på "Saltbjerg", ca 2 x 13 m. Skår i nordsiden og hul i midten af toppen. Lyngklædt i udyrket ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå den høje banke Saltbjærg kaldet ligger tvende lynggroede høje [sb.156-157], den nordre [sb.156] 170' i omkreds.......Saltbjærghøjene ere fredede ved loddens salg fra Svanholm gods. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj paa "Saltbjerg", ca. 2 x 13 m. Skaar i Nordsiden og Hul i Toppen. Lyngklædt i udyrket Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorTophullet kun svagt skelneligt. Græsklædt med en klynge lave løvbuske nederst på Ø-siden, fortsættende uden for højfod i Ø. Monumentalt beliggende på top af stejlvægget, N-S-vendt bakkeryg nær dennes nordlige plateaugrænse. Bakkeryggens sider beklædt med gammel blandingsskov med løvtræer som dominerende, og selve topfladen græsklædt. Området naturfredet. Et sommerhus (bondehusstil) ligger ved V-fod af bakkeryggens V-skråning. (ikke på målebordsblad 1937). Om TV-antenne se 3025-23. Mål: 2x12x13 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Vist ikke offentligt tilgængelig, medmindre andet er bestemt i Overfredn. kendelse 15/7 1967. Ikke synlig fra offentligt tilgængeligt areal. Parkeringsmulighed for cykel på markvej i Ø. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links