oversigt, set fra syd
.
oversigt, set fra NNV
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302523
Sted- og lokalitetsnummer
010202-157
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj på "Saltbjerg", ca 1 x 8 m. 2 småhuller i top. Lyngklædt i udyrket ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå den høje banke Saltbjærg kaldet ligger tvende lynggroede høje [sb.156-157], den søndre [sb.157] 95'[i omkreds]......Saltbjærghøjene ere fredede ved loddens salg fra Svanholm gods. Bevoksning: 1989: Græs
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj paa "Saltbjerg", ca. 1 x 8 m. 2 Smaahuller i Top. Lyngklædt i udyrket Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjkontur og højfod kun skelnelig for det trænede øje. Høver sig kun 1/2-3/4 m over omgivende terræn. Græsklædt med en del lyng. Beliggende på top af stejlvægget bakke nær topplateauets sydrand. Topplateauet klædt i græs med lyng, skråningerne herfra i gammel blandingsskov, dog hovedsageligt løvtræer. Ved forden af bakkens V-skråning ligger et sommerhus (bondehusstil). Herfra fører et ikke-nedgravet kabel op til en TV-antenne (lav), plantet præcist i højens centrum. Når antennen er plantet her og ikke på toppen af den større høj 3026-22 15 m mod N, viser det, at man ikke har villet beskadige en gravhøj, men har valgt bakkens næsthøjeste punkt. At også dette var en høj, har kun fagfolk kunnet erkende. Mål: 0,75x8x6 m: ** Seværdighedsforklaring ** Aldeles useværdig. Ikke offentligt tilgængelig, medmindre andet er bestemt i Overfedn. kendelse 15/7 1969. Ikke synlig fra offentligt tilgængeligt område. Parkeringsmulighed for cykel på markvej i Ø. ** Sagsbehandlerkommentarer ** Se nr. 22. Bevoksning: 1989: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links