midten af anlægget med trappe til top, set fra syd
.
nederste terasse mod SV, set fra SØ
.
højens overflade, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302650
Sted- og lokalitetsnummer
010207-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.nr.: Skibby 49c (Saltsø Skov) Høj, ca. 3,5 x 28 m, omdannet med brede terrasser og sten- kanter. Stentrappe til toppen. Træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI den fordum under Lindegården hørende, nu til Svanholm solgte Saltsø Skov ligger en anselig høj, der af gehejmråd Holten er omdannet til udsigtshøj med stensatte terasser og stentrappe. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 3,5 x 28 m, omdannet med brede Terrasser og Stenkanter. Stentrappe til Toppen. Træbevokset i Skov.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorToppen affladet og omsat med et lodret stengærde, hvilende på en bred, flad terrasse, der igen er afgrænset af et lodret stengærde, hvilende på skovbunden. Mod syd aftager stengærdernes højde, så nederste terrasse her udgår fra højfod, og herfra fører en trappe af kløvede stenbjælker fra fod til topflade. Der er tydeligvis tale om en kopi af Julianehøj. Gamle birke danner en ukomplet krans om foden, og noget yngre birke danner en ligeledes ukoplet krans om topfladen. Terrassen er græsklædt, topfladen nøgen. Beliggende i birkeskov. Stengærderne er stedvist nedfaldne. Slidskader to steder på N-siden. Højen bør restaureres, ikke som høj, men som Julianehøj-kopi. Det bør være en forholdsvist lille sag at retablere stengærderne, tilså topfladen og iøvrigt smukkesere anlægget lidt. ** Seværdighedsforklaring ** Trestjernet seværdighed som Julianehøj-kopi, men lidet seværdig som høj betragtet. Offentlig adgang i pridvat skov. Dårlige parkeringsmuligheder på privat fællesvej (?) langs skovens sydskel. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links