oversigt, set fra NNV
.
oversigt, set fra syd
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
302659
Sted- og lokalitetsnummer
010209-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 4/8 1874 Købt Høj, "Sandhøj", 3 x 15 m. Let afgravet i foden. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå det her begyndende bakkedrag, der strækker sig nær op til Vejleby, ligger de tvende sydligste gravhøje [sb.12-13] i den række, som har været opkastet langs ad det nævnte bakkedrags rygning. Bægge højene ere af anselig størrelse,...Den anden høj "Sandhøj" [sb.13] er omtr lige så stor [som sb.12], men noget mere beskadiget ved foden. ............Kirkehøj og Sandhøj kunne bægge fortjene at fredes, hvilket efter de indledede forhandlinger kan opnås på billige vilkår af ejeren. Bevoksning: 1989: Græs
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Sandhøj", ca. 3 x 15 m. Let afgravet i Foden. Græsklædt i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorForskellen fra blå kort, hvad tværmål angår, skyldes det på egnen hyppigt forekommende forhold, at egnens lette jord ofte af vind og plov er ført bort fra højenes omgivelser, så højene nu står øverst på ofte høje jordsokler, der ofte fortsætter højsidens kontur ubrudt, så erkendelig højfod er udvisket. I nærværende tilfælde skyldes forskellen i diameter forskelligt syn på en terrasse i V-siden. Becker har tydeligvis opfattet denne som højfod, og det af ham angivne tværmål modsvarer det aktuelle i denne højde over omgivende markflade. Selv opfatter jeg terrassen som opstået ved afgravning i V-siden og som beliggende over oprindelige højfod, men sikkerhed kan kun opnås v.hj.a. jordprøve under terrassens bund. Når der ikke er forskel på blå korts og min vurdering af højden, skyldes det de afrundede tal. Med terrassen = højfod knapt 3 m, med af mig antagne højfod godt 3 m. Græsklædt. Højt beliggende på N-S-vendt højderyg mellem noget skrånende markflade i Ø og ret stejl græsgang i V. Ligger dog længere nede ad Ø-hældet end nabohøjen 3025-60. Mål: 3x24x22 m. ** Seværdighedsforklaring ** Se 3026-60. Bevoksning: 1989: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links