oversigt, set fra NØ
.
Oversigt, set fra SSV
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
29245
Sted- og lokalitetsnummer
030412-128
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj 2 x 22 m. Af SV siden er bortgravet et større halvkreds- formet parti, dog ikke til bunds. Herved er lavet en plat- form med stensætning ind mod højen. Beplantet med træer. I lille skov.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa Manglebjerg syd for Vejen ses tvende nu temmelig udjævnede Smaaforhøjninger af hvilke den vestre [sb.128] har bestaaet af sammenførte Materialer, navnlig store Stene i flere Lag. Bevoksning: 1983: Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 22 m. Af SV Siden er bortgravet et større halvkredsformet Parti, dog ikke til Bunds. Herved er lavet en Platform med Stensætning ind mod Højen. Beplantet med Træer. I lille Skov.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,8 x 20 m. I SV-siden er før fredningen anlagt en op til 6 m bred terrasse med en halvrund stensætning ind mod højen. Rævegrave mod nord i højen. Bevoksning: 1983: Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links