Fortidsminde set fra vest
.
Fortidsminde set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Nordfyns Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
34136
Sted- og lokalitetsnummer
080607-32
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3413:6 Gravhøj, 20 m i diameter, 1,5 m høj. Velbevaret trods svag terrassering eller mindre fordybning mod sydvest.

Undersøgelseshistorie

1973
Privat besigtigelse - Fyns Stiftsmuseum
1973
Anmeldelse fra privat - Fyns Stiftsmuseum
1982
Diverse sagsbehandling - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1982
Museal besigtigelse - Fyns Stiftsmuseum
1982
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2016
Museal besigtigelse - Odense Bys MuseerRundhøj, 1½x20 meter beliggende i blandingsskov. Der anes en svag terrassering eller mindre fordybning på fortidsmindets sydvestlige side - næppe af betydning for den ellers velbevarede høj. Fire store bøgetræer med en diameter på 40-50 cm i diameter rejser sig på fortidsmindet. Desforuden en tæt opvækst af unge ahornskud og bøgeskud. Enkelte græs tuer på en ellers løvdækket overflade.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en rundhøj der ligger i skoven Skåstrup Frihed. 1½ x 20 meter og velbevaret.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links