Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
26051
Sted- og lokalitetsnummer
180107-113
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,5 x 8 m, flad, tilgroet sænkning i top, nordfod afkørt af markvej. Lynggroet i hede.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Byggeri og anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, rester af høj, flad lidt ujævn knapt synlig højning på naturlig bakketop, muligvis helt væk, bevokset med mos og græs, i græsmark ved å, ca. 8 m. NV for højfod en meterhøj større markstensdynge, ca. 2 m. S for højfod en nedgravning med rester af afbrændt affald, ca. 8 m. S for højfod mod åen går en grustæktskant, banken er gravet af fra åsiden, fra S. Alternativ placering: ?: 0,5 m. høj højning, uregelmæssig, ca. 8 m. i diam, i fyrplantage med plantefurer henover men området er forgravet med andre lign. "knopper" i nærheden, kan være en høj, men berejseren tror det ikke. 12.09.1991: Højen ligger dér, hvor JBA markerer den med ø, dvs. i græsmarken. Den er meget udjævnet. Højningen i plantagen er, ligesom andre højninger i området jordbunker efter grusgravning. Højens beliggenhed er checket på luftfoto og afsætningen på målebordsbladet er rettet. MLB Bevoksning: 1991: Græs
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links