Faktaboks

Kommune
Helsingør Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
263010
Sted- og lokalitetsnummer
010407-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Sneglehøj" en gravhøj, hvis sider er omdannet ved anlægget af en sneglegang fra fod til top. Højen er ca. 3 meter høj, ca. 16 meter bred. Bevokset med træer på en afgravet natur- lig bakketop.

Undersøgelseshistorie

1968
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Sneglehøj" en gravhøj, hvis sider er omdannet ved anlægget af en sneglegang fra fod til top. Højen er ca. 3 meter høj, ca. 16 meter bred. Bevokset med træer på en afgravet naturlig bakketop.[[jour.F.2454/68]].
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor "Sneglehøj". Høj, som er ca. 4 m høj, 20 m (n-s) x 18 m (ø-v). Højen er afgravet således, at en nu meget tilgroet 1-1.5 m bred sneglegang fører rundt om højsiden og op til toppen. Selve højtoppen er flad med en svag sænkning. En sti fører henover højen i ø-v. Stien er noget nedslidt på højens østside. Højen ligger på en naturlig, nu noget afgravet højning. En grussti går langs med foden af denne højning og lige syd for stien går et vandløb. Området rundt om højen henligger i dag udyrket og er vist planlagt til udstykning. Nordvest for højen ligger et butikscenter. Selve højen er bevokset med græs og en smule løvkrat (opvoksende ahorn, hassel og syren). ** Seværdighedsforklaring ** Morsomt udseende høj, men med en kedelig beliggenhed. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links