Faktaboks

Kommune
Roskilde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
332717
Sted- og lokalitetsnummer
020509-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4 x 12 m(N-S) x 20 m(Ø-V). Nordsiden afgravet, men at- ter tilgroet. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMindre Gravhøj, aflang fra Ø til V.
1939
Museal rekognoscering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn græsklædt, næsten ubeskadiget Høj, langstrakt i Retning ØstVest, 3,75 m i Højde og 66 m i Omkreds.
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4 x 12(NS)-20(ØV) m. Nordsiden afgravet, men atter tilgroet. Græsklædt i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, der måler ca 20x15x4 m med Ø-V'lig længderetning, tilgroet med krat, græs og gederams - ingen synlig fredningssten. I toppen en mindre fordybning fra ældre nedgravning og enkelte dyregange. Ved højfoden mod V og N ses enkelte randsten. Placeret på moræneflade med vidt udsyn - indgår i højrække, ca 500 m til offentlig vej. ** Seværdighedsforklaring ** Placeret på moræneflade med vidt udsyn - indgår i højrække.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links