Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1411107
Sted- og lokalitetsnummer
120509-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, en af "Solhøje", 3,4 x 22 m. Flad top, diam. 8 m, med 0,4 m dyb sænkning i midten, diam. 4 m. I østsiden en 4 m bred sænkning, der næsten er opfyldt med omtrent hovedstore sten; fylddynge nedenfor. I vestside en 3 m bred, ca. 0,3 m dyb sænkning med fylddynge nedenfor, en dynge sten nederst i sænkningen. Flad, 3 m bred sænkning i sydside, enkelte sten nederst i denne. Nordsiden ujævn, afgravet. Hul i nordfod 4 x 1 m, 0,5 m dybt, med fylddyn- ge nedenfor. Græs-, lyng- og blåbærklædt, bevokset med tornblad og gy- vel i plantage. Mærkesten vest for top.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1967
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøjen er beliggende i uplejet løvskovareal. Irregulær højform. Helt tilgroet i diverse løvtræer. Mindre stendeponering mod Ø. Bør plejes. Fejlafsa 40 meter syd for den faktiske placering.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links