Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
26274
Sted- og lokalitetsnummer
010113-27
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Fredlyst af Geodætisk Institut. 3 alen omkring stenen. Dekl. udst. 21-6-1894. Den østlige af "Stavnshøje", 30 x 5,50 m. Højfoden beskadiget på alle 4 sider. Den østlige side stærkt afgravet, ligeledes er den nordlige side en del beskadiget. Vestsiden har 3 ræve- gange. På toppen et generalstabsmærke. Græsbevokset.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStaunhøie [sb.26-27], 2 ved Gravninger endeel beskadigede Høie. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
1886
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen østligste af " Stavnshøje ", 30 x 5,50 m. Højefoden beskadiget paa alle 4 Sider. Den østlige Side stærkt afgravet. Ligeledes er den nordlige Side en Del beskadiget. Vestsiden har 3 Rævegange. Paa Toppen et Generalstabsmærke. Græsbevokset. Fredlyst af Geodætisk Institut: 3 Alen omkring Stenen. Dekl. udst. 21-6 - 1894.
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEn af "Stavnshøje". Høj: ca. 5,5 m høj, 26,5 m (n-s) x 21,5 m (ø-v). Højen har meget ujævne sider, som følge af mange og store rævegrave, der har gennemhullet højen. Kun i nordsiden er der tilsyneladende ingen rævegrave. Til gengæld står denne side relativt stejl, vel som følge af gammel afgravning. En ikke nedslidt sti fører til toppen fra SØ. Bevokset med græs og og unge løvtræer. Beliggende i lille skovstykke med unge løv- og fyrretræer, som omgiver højen til alle sider. Få meter mod NV ligger højen 2627-3. Generalstabsmålepunkt på toppen af højen. Adgang til højene nordfra fra markvej og langs skovkant. Bør plejes ved at fylde rævehullerne til. ** Seværdighedsforklaring ** P.gr.a. højens noget hullede karakter og beliggenheden midt i skovstykke er den i sig selv ikke noget særligt, men dog seværdig sammen med højen 2527-3. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links