Foto, oversigt
.
Herredstegninger
.

Faktaboks

Kommune
Næstved Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
39256
Sted- og lokalitetsnummer
050412-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Stejlehøj, 4,5 x 22,5 m. Beliggende i agerhjørne. Græsklædt og bevokset med enkelte grantræer i Ø og N-side. Tilgr. Hul- ler i top.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1873
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1905
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi "Steilehøi". 22 1/2 Meter i Tværmaal, 4 1/2 M. høi. Vestlige Halvdel bevoxet med Grantræer.
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Stejlehøj", 4,5 x 22,5 m. Beliggende i Agerhjørne. Græsklædt og bevokset med enkelte Grantræer i Ø.-og N.Side. Tilgroede Huller i Top.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links