oversigt, set fra SØ
.
oversigt, set fra øst
.
oversigt, set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
27254
Sted- og lokalitetsnummer
030410-54
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj 2,6 x 15 m. Tilgroede flade afgravninger i top, som i det hele taget er noget affladet. Sydsiden noget afgra- vet, men tilgroet. Højen græsklædt med store træer og buske. I ager ved vej.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Stenhøv" en kratbevoxet Høj ved Skjællet til Matr.Nr. 4. Stenhøj er fredet som Lodsmærke. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,6 x 15 m. Tilgroede flade Afgravninger i Top, som i det hele taget er noget affladet. Sydsiden noget afgravet, men tilgroet. Højen græsklædt med store Træer og Buske. I Ager ved Vej.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Stenhøj" 2,3 x 17 m. Lidt uregelmæssig overflade. Østlige højfod skæres af vej. Træbænk på cementstolper på østsiden. I vejkanten nord for højen en græsklædt rasteplads med borde og bænke. Stier over højtop. ** Seværdighedsforklaring ** Sikkert en fin udsigtsplads (tåge ved besigtigelse) Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links