Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
161253
Sted- og lokalitetsnummer
120408-121
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj, lille, velbevaret, ca. 10 m i diam, ca. 1,5 m høj. Højen er græsklædt og ubeskadiget, bortset fra 4 rækker træer (rødeg og birk), der står i plantefuger (nord-syd) hen over højen. Enkelte større sten ses at være væltet op på højens overflade i forbindelse med gravning af grøfterne.

Undersøgelseshistorie

1974
Museal besigtigelse - Rigsantikvarens Fortidsmindeforvaltning
1974
Tinglysning - Rigsantikvarens Fortidsmindeforvaltning
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links